Zo dapper dat je hier aan het lezen bent en uitreikt naar een helpende hand in jouw moeilijke situatie

Je hebt een kind in huis waarvan je vermoedt of weet dat het dicht tegen verslaving aan zit. Ik weet hoe moeilijk het is om aan te geven en bespreekbaar te maken. Alleen het woord verslaving maakt al dat je grijze haren krijgt. Zoveel zware gedachten en aannames hangen aan dit woord. Oordelen die pijn doen als ze het over je kind hebben. Je bent als moeder loyaal en je wilt je kind niet afvallen.

Door je liefdevolle, beschermende houding stel je je als een leeuwin op voor haar welp. En alles maar… dan ook écht alles wat maar bedreigend is, pak je aan of ruim je op. Soms ook als je welp ondertussen al een volgroeide leeuw(in) is geworden. Je beschermmodus blijft, helaas, 24 u per dag aan staan.
Dat is het moment waarop het tijd wordt om contact met mij op te nemen. Ik snap waarom het zo moeilijk is om hulp te vragen en te zoeken want niemand wil geassocieerd worden met het woord verslaving. Het doet bij mij zo’n zeer als ik de worsteling zie van moeders en kinderen die hiermee te maken hebben. Die hier nooit… maar dan ook echt nooit… bewust voor hebben gekozen. Het gebeurt je gewoon. Je knippert met je ogen en ineens heb je met een levensgroot stigma te maken.

De stigmadeur verslaving is de grootste die er is. Heel veel mensen lijden pijn alleen al door het woord.

Je kind zal nooit makkelijk toegeven dat hij of zij verslaafd is of dreigt te worden. Ontkennen, manipuleren, liegen en bedriegen is wat hierdoor uit schaamte ontstaat.

Waar hebben we het eigenlijk over?!
Een woord dat een etiket veroorzaakt!
En laten we het er vooral niet over hebben.
Niet in het gezin, niet in je familie, vrienden of werkkring.

De aannames die mensen maken als ze het woord verslaving horen zijn soms gewoon hilarisch.
‘”Heeft u een verslaafde partner?” “Heeft u te maken met verslaving in het gezin?” “Hoe kan u nou verslaving in de familie hebben?” Serieus??!!

Dit zijn écht 3 willekeurige vragen die IK als familie counsellor tijdens het geven van psycho educatie tijdens een familiebijeenkomst kreeg.
Net alsof mijn houding, uiterlijk en uitstraling alle vormen van verslaving uitsloot. Niets is minder waar.

De rode draad van verslaving bij geliefden naasten loopt al levenslang door mijn leven heen
En wat had ik er allemaal niet voor over gehad als alles, wat we tegenwoordig weten over verslaving en wat te doen bij deze familieziekte, veel eerder open was gebroken. Gewoon openlijk over praten i.p.v. alles potdicht binnenshuis houden.

Ik herinner mij van heel lang geleden dat we als moeders op het bankje bij de speeltuin zaten en keken naar onze kleuters in de zandbak.
Ik mis dat bankje waar je met gelijkgestemde vrouwen, moeders over van alles en nog wat praatte. En ja, ook over je echtgenoot als er weer eens een borrel teveel was gedronken en je inboedel aan gort lag. Ze luisterden, gaven hun mening en je deed er wel of niets mee. Jouw keuze, altijd. Er was geen goed of fout. En de ongelofelijke zwaarte van het stigma etiket bestond nog niet. Door nare negatieve aandacht en gebeurtenissen in de maatschappij en in de media is dit ontstaan.

Ik zie jou en mij op het bankje samen zitten. Even dat rustmoment pakken om de alledaagse dingen door te spreken.
Maar ook de zwaardere die op je schouders kunnen drukken en waar je wakker van ligt als je te maken krijgt met verslaving in je gezin. Ik laat je zien en leer jou wat je in jouw situatie het beste kunt doen. Waardoor jij opgelucht van het bankje opstaat en je jezelf sterker voelt om dappere stappen te zetten als je te maken krijgt met verslaving in je gezin.

Ik nodig je uit om bij mij 30 minuten op het bankje te komen zitten. Ervaar eens hoe het voelt als je het niet alleen hoeft te doen. Dan laat ik je ook gelijk zien welke mogelijkheden er voor jou zijn.

JA, laten wij snel met elkaar praten

Met wie zit je op het bankje?
Als je mij zou kennen dan zou je weten dat ik;

  • voor mijn kinderen en kleinkinderen door het vuur ga
  • gek ben op patat met Hellmans mayonaise
  • mijn hondemeisje Fara mij meesleurt naar buiten het bos in
  • kan genieten van een beker ijs tijdens het Netflixen
  • een groot drakenliefhebber ben
  • graag fantasy verhalen schrijf
  • soms kunstzinnige schilderijen maak
  • en vooral gek bent op reizen
  • mijn favoriete land Italië is!